Welk fietsnavigatie moet ik kopen

Aanschaffen beste fietsnavigatie 2023


Welk fietsnavigatie moet ik aanschaffen, waar moet ik op letten en wat is voor mij de beste keuze. U kunt eigenlijk alleen een goede keuze maken als u weet waarvoor u uw fietsnavigatie wilt gaan gebruiken. Laten we even aannemen dat u nog niet in het bezit bent van fietsnavigatie, dan kunt u de antwoorden op de volgende vragen eens op een rijtje zetten, voordat je fiets navigatie gaat kopen:

- Wilt u de fietsnavigatie alleen gebruiken voor recreatief fietsen dus over verharden wegen en fietspaden;
- Bent u een sportieve fietser (MTB of racefiets) en wilt u de fietsnavigatie ook gebruiken om statistieken en resultaten te verzamelen;
- Fietst u ook als het slecht(er) weer is en de kans bestaat dat de fietsnavigatie nat wordt;
- Fietst u veel over onverharde wegen/paden en moet de fietsnavigatie tegen een stootje kunnen;
- Gaat u de fietsnavigatie ook in het buitenland gebruiken (vakantie);
- Wilt u echt een scherm met een kaart of is alleen richting aanwijzing (pijl op het scherm) voldoende;
- Bent u handig met digitale toepassingen (computers, etc.) of bent u een digibeet?
- Wilt u voornamelijk GPS routes fietsen of ook zelf routes ontwerpen of uitzetten?
- Wilt u GPS routes delen met vrienden en kennissen?;
- Wat is het budget dat u aan fietsnavigatie wilt besteden.

Bekijk hier het overzicht van alle fietsnavigatie en alle aanbiedingen >>
 

Welke typen GPS Fietsnavigatie zijn er

Grofweg zijn er 3 categorieën navigatie waaruit u kunt kiezen als uw hoofdactiviteit fietsen is. Als u alleen een GPS navigatie wilt gebruiken om te navigeren in de auto dan bent u op de verkeerde website terecht gekomen, deze korte beschrijving is uitsluitend bedoeld in combinatie met fietsnavigatie.
 

1. Fietsnavigatie geschikt voor algemeen gebruik (sportief fietsen, recreatief fietsen, wandelen en geocaching)

Deze navigatie apparaten zijn afgestemd op algemeen outdoor gebruik. Op de GPS kan kaartmateriaal (basiskaart, topografische kaart, wandelkaart, fietskaart, etc. ) geladen worden. Meestal zijn deze GPS apparaten in de basis bedoeld voor fietsen of wandelen, maar kunnen ook prima gebruikt worden voor navigatie in de auto of op de motor.
Deze navigatie apparaten  hebben een groot touch kleuren scherm terwijl het apparaat toch handzaam is en makkelijk te bedienen. Deze apparaten zijn waterdicht, robuust, zeer handzaam, hebben een lange batterijduur.

U kunt wisselen van kaarten zodat u eerst met de auto naar een parkeerplaats kunt navigeren en vervolgens de topografische kaart kunt selecteren voor het fietsen. U kunt routes fietsen, zelf routes opnemen, het kompas gebruiken, geocaches zoeken, en nog veel meer.

Vaak hebben deze multi GPS apparaten een groot geheugen of is deze makkelijk uitbreidbaar. Het is dus geen probleem om meerdere kaarten te installeren en oneindig veel routes, tracks op het apparaat te zetten. Dus ideaal voor vakanties dan kun je thuis alvast alles erop zetten.

Zo kunt u thuis routes (GPX) van het Internet downloaden, op uw apparaat zetten en op vakantie heerlijk wandelen of fietsen. Ook kunt u prima zonder routes op pad. Onderweg heeft u altijd de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken. Verdwalen is niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de fiets- of wandeltocht.

Kenmerken:

 • Groot touch kleuren scherm;
 • Topografische basis kaart Europa;
 • Lange batterij duur;
 • Groot geheugen voor opslag routes (GPX).


Ga naar het overzicht van geschikte modellen (o.a. Garmin Trex, Oregon, Edge, InReach) met de laagste prijzen

 

2. Fietsnavigatie geschikt voor recreatief fietsen

De meeste fietsnavigatie leveranciers (Garmin, Mio, Wahoo, Bryton) hebben zich aanvankelijk gericht op de meer algemene fietnavigatie apparaten. Tot enkele jaren geleden de eerste speciale fietsnavigatie apparaten op de markt kwamen. Garmin kwam met de Edge Serie, Mio met de Cyclo, Wahooo met de ELEMNT en Bryton met de Rider. Allemaal fietsnavigatie met een touchscreen, fietskaart en natuurlijk de richting aanwijzing. Richting instructie in de vorm van een pijltje in het scherm, maar ook een piepje, vergelijkbaar met de TomTom zoals we die al kende uit de auto.
Deze fietsnavigatie apparaten zijn waterdicht, robuust, zeer handzaam, batterijen gaan lang mee en kunnen worden gebruikt voor het (her)fietsen van Gps tracks, of het opnemen van tracklog(s) van Strava. Het is mogelijk om kaartmateriaal te laden (Mapsource). Hierbij kunt u denken aan wegen- en topografische kaarten. Zo kunt u routes van het Internet downloaden en fietsen. Ook kunt u zonder routes op pad. Onderweg heeft u dan de mogelijkheid om een topografische kaart te bekijken. Verdwalen is niet meer mogelijk en het is eenvoudig om de auto weer terug te vinden aan het einde van de fietstocht. Ook heeft deze fietsnavigatie een kompas functie. 

Kenmerken:

 • Navigatiemogelijkheden met richting instructie;
 • Inladen fietsroutes (GPX) met WiFi;
 • Gebruikersvriendelijk, makkelijk te bedienen;

Ga naar het overzicht van geschikte fietsnavigatie (o.a. Mio Cyclo, Garmin Edge, Bryton Rider, Wahoo ELEMNT) met de laagste prijzen

 

3. Fietsnavigatie geschikt voor sportief fietsen

Deze fietsnavigatie is voornamelijk gericht op sportief fietsen en het verzamelen / bijhouden van statistieken en data. De fietsnavigatie is eenvoudig te koppelen met sensoren, dit kan gemakkelijk draadloos met ANT+, Bluetooth en WiFi. De sensoren registreren verschillende data:
hartslag, temperatuur, cadance, hoogte, afstand, snelheid, wattage, etc.

Deze fietsnavigatie modellen zijn in staat onder veeleisende condities hun werk te doen. Of dat is omgeven door hoge wolkenkrabbers of in een vallei onder een zwaar bladerdek. Met deze modellen is het ook mogelijk optionele cartografie te gebruiken voor het berekenen van routes, te voorzien in apparaat-naar-apparaat communicatie voor het onderling delen van routes, trainingen, koersen, tracks en waypoints.

Ook is er de mogelijkheid om eigen trainingen en workouts aan te maken. Deze optie biedt een interactieve analyse van zelf gestelde doelen waardoor gebruikers hun prestaties grafisch in beeld kunnen brengen. Alle informatie zoals snelheid, hartslag, cadans, hoogte en tempo, kan gelijktijdig of afzonderlijk in beeld worden gebracht.

Integratie met Strava
Essentieel voor de sportieve fietser is de integratie met Strava. Strava maakt het mogelijk om:

 • Resultaten vergelijken met anderen;
 • Rijden van live segments;
 • Registreren van routes (routemap, prestaties en statistieken);
 • LiveTrack-functie zodat het thuisfront weet waar je zit.


Kenmerken

 • Uitgebreide statistieken en data;
 • Koppeling met sensoren (ANT+)
 • Integratie met Strava;
 • Training en workout mogelijkheden
   

Ga naar het overzicht van geschikte fietsnavigatie (o.a. Garmin Edge 830 of Edge 1030 Fietsnavigatie) met de laagste prijzen