GPS Navigatie

Wandel navigatie Garmin OregonWat is GPS (Global Positioning System)

GPS is de afkorting van Global Positioning System. GPS is het systeem dat over de hele aarde gebruikt kan worden om te bepalen waar je bent. Het GPS systeem is ontwikkeld door het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten onder de naam NAVSTAR GPS.

De eerste satelliet is in 1978 gelanceerd. In 1995 waren er al 24 satellieten actief en was het volledige systeem van satellieten operationeel. Vanaf 1995 zijn er nog steeds satellieten de ruimte ingestuurd om uitgevallen exemplaren te vervangen en het systeem uit te breiden tot nu 32 actieve GPS-satellieten.

De TomTom in onze auto's was waarschijnlijk voor de meeste mensen de eerste ervaring met de toepassing van GPS. Geen kaart op schoot, maar een digitaal scherm dat ons de weg wijst. 
 


Wat kun je allemaal met GPS

  • Heel nauwkeurig bepalen waar je bent of waar een bepaalt voorwerp is. Als je verdwaalt bent kun je met GPS bepalen waar je bent en waar je eventueel naar toe komt. Is je auto of fiets gestolen dan kun je met GPS bepalen waar ie is. Ook wordt GPS tegenwoordig gebruikt om erfgrenzen te bepalen, bijvoorbeeld het kadaster.
  • Naar een bepaalt punt navigeren of een route (fiets- of wandelroute) navigeren. Dit kan door het gebruik van adres/postcode of coordinaten;
  • Het delen van GPS routes. Omdat GPS routes (GPX) digitaal worden opgeslagen zijn ze eenvoudig te delen. Er zijn inmiddels diverse website en platform die GPS fiets- en wandelroutes aanbieden. Deze kun je online downloaden en vervolgens uploaden naar je GPS navigatie apparaat;
  • Geocaching: Digitaal schatzoeken voor kinderen en volwassenen. Geocaching is een schatzoektocht waar de digitale en de echte wereld samen komen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS toestel of Smartphone kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een verrassing. De meeste gebruikte App voor geocaching is Groundspeak.

De belangrijkste leverancier van GPS toestellen is Garmin, zij hebben GPS navigatie voor zowel wandelen als fietsen