Fietsnavigatie kopen

Waar moet ik op letten bij aanschaf fietsnavigatie


Als u besluit fiets- of wandelnavigatie te kopen, dan doet u er goed aan vooraf bij de volgende zaken stil te staan.

De ontvangst
De grootste ergernis is het wegvallen van de satellietontvangst. Dat kan bijvoorbeeld als u door een donker bos fietst. De nieuwste modellen hebben vaak een betere ontvangst.

Batterijen
Veel apparaten werken op penlites. Die zijn overal verkrijgbaar en makkelijk onderweg te vervangen. Interne batterijen moeten vooraf opgeladen worden en onderweg vervangen gaat niet. Heeft de fietsnavigatie een vaste batterij let dan erg goed op de batterijduur. Vooral de modellen met een groter scherm verbruiken in verhouding meer stroom dus dan is een lange batterijduur wel erg prettig.

Software
Om een GPS route van uw computer naar de fietsnavigatie te sturen heeft u software nodig. Alle merken leveren deze software bij de aankoop (Mapsource, trackmaker, etc). Niet alle fietsnavigatie wordt geleverd met een gedetailleerde kaart, deze digitale topo kaarten moet u er dan bijkopen. Met deze kaarten is het een stuk gemakkelijker om zelf vooraf wandel- of fietsroutes te maken op uw computer.

Op de fiets
Hoe kan de fietsnavigatie op de fiets bevestigd worden en is dit wel schokbestendig. Is er standaard een stuurbevesting (mount) bijgeleverd of moet je deze er nog los bijkopen?

Waterdicht
Bijna alle navigatie apparaten zijn waterdicht. Dus over een regenbuitje hoeft u zich geen zorgen te maken.

Leesbaarheid
Hoe is de leesbaarheid van het scherm. In het donker vaak erg goed, maar meestal fiets je met mooi weer en hoe is de leesbaarheid bij volle zon. Bij de betere fietsnavigatie is het mogelijk om de helderheid van het scherm zelf in te stellen.
Ook is het handig dat je makkelijk kunt in- en uitzoomen. Vooral voor de wat oudere mensen is dit vaak erg gelangrijk.

Gebruikersvriendelijk
Dit is het belangrijkste aspect van fietsnavigatie. Hoe gebruikersvriendelijk is het apparaat? Moet je een IT-Nerd zijn om het apparaat te begrijpen of is het apparaat geschikt voor iedereen. Kun je makkelijk routes uploaden en statistieken downloaden, etc.